نقش کافئین در تقویت سلامت

نقش کافئین در تقویت سلامت

کافئین ترکیبی است که در دانه های قهوه، برگ های چای، دانه های کولا، یربا ماته، گوارانا و کاکائو یافت می شود. این ماده از ویژگی های تحریک کنندگی برخوردار است که آن را به عنوان یک تقویت کننده انرژی مطرح می کند. قهوه یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی های جهان است و برخی حتی به نوشیدن آن اعتیاد پیدا کرده اند. اما آیا اعتیاد به مصرف کافئین باید موجب احساس گناه در ما شود؟

تاثیرات فیزیولوژیکی کافئین

میزان تاثیرات کافئین بر سیستم عصبی انسان بسته به مقادیر دوز مصرفی آن متغیر است و هرچه کافئین بیشتری مصرف شود تاثیر آن بیشتر خواهد بود. کافئین باعث مسدود شدن انتقال دهنده‌های عصبی به نام آدنوزین می‌شود. آدنوزین مسئول رساندن پیام در سیستم عصبی است که باعث می‌شود فرد احساس خستگی کند و فعالیت مغز آهسته شود.

زمانی که آدنوزین مسدود شود، بدن شروع به تولید آدرنالین می‌کند که ترشحات آدرنالین در بدن باعث افزایش ضربان قلب، افزایش دمای بدن، افزایش فشار خون و قند آن می‌شود.

حدودا 15 تا 45 دقیقه طول می‌کشد که بعد از مصرف قهوه، کافئین خون به بالاترین سطح خود برسد. کافئین حدودا نیمه عمری 5 تا 6 ساعته درون بدن دارد به این معنی که پنج یا شش ساعت طول می‌کشد تا میزان کافئین خون در بدن به نیمه برسد. بنابراین اگر شما در ساعت 7 صبح، قهوه‌ای با میزان 250 میلی‌گرم کافئین مصرف کنید تا ساعت 1 بعد از ظهر مقدار کافئین موجود در بدن شما حدودا 125 میلی‌گرم است. نیمه عمر کافئین برای افراد سیگاری فقط 3 ساعت است و این دلیل نوشیدن و مصرف زیاد قهوه توسط افراد سیگاری است.

می دانیم که کافئین بیش از حد می تواند موجب بی خوابی و مشکلات دیگر خواب شود. همچنین در افرادی که نسبت به این ماده حساس هستند، مصرف کافئین تپش قلب را به همراه دارد. زنان باردار و مادرانی که به نوزاد خود شیر می دهند، نیز باید نسبت به میزان مصرف کافئین خود توجه داشته باشند. اما آیا کافئین به واقع ماده ای کاملا بد محسوب می شود؟ پاسخ کوتاه به این پرسش خیر است. کافئین برخی فواید سلامت را نیز ارائه می کند. در ادامه با برخی از فواید سلامت این ماده بیشتر آشنا می شویم.

بیماری پارکینسون

پژوهشی که در نشریه Journal of the American Medical Association منتشر شد، نشان داد که مصرف منظم قهوه خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش می دهد.

بیماری آلزایمر

پژوهشی که در نشریه Neurobiology of Aging منتشر شد، نشان داد که مصرف متعادل کافئین برای سوژه های حیوانی مبتلا به آلزایمر مفید بوده است. پژوهش های بیشتری برای ارزیابی اثرات این ماده روی انسان نیاز است. اما نتایج این مطالعه امیدوارکننده بوده اند.

بیماری های مغزی

در مطالعه ای که در دانشگاه ایلینوی انجام شد، دانشمندان دریافتند که کافئین ممکن است به طور ویژه التهاب مغزی مرتبط با بیماری های مغزی را کاهش دهد.

التهاب

التهاب با بیشتر بیماری های مزمن پیوند خورده است، از این رو هر چیزی که به کاهش التهاب در بدن کمک کند، شایسته توجه است. مطالعه ای که در نشریه پزشکی Amino Acids منتشر شد، نشان داد که مکمل کافئین در ترکیب با شنای متعادل، التهاب را کاهش داده است.

افسردگی

با ارزیابی 12 مطالعه که تقریبا 350 هزار نفر را شامل می شدند، پژوهشگران دریافتند که مقدار کم قهوه با سطوح پایین کافئین اثری محافظتی در برابر افسردگی دارد. از این رو اگر به افسردگی مبتلا هستید یا در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارید، یک فنجان قهوه در روز ممکن است به بهبود شرایط شما کمک کند.

دیابت

زمانی که موضوع کافئین و اثرات آن بر دیابت مطرح می شود، مشخص شده است که این ماده می تواند به سود مردان باشد. بنابر مطالعه ای که در نشریه International Psychogeriatrics منتشر شد. پژوهشگران دریافتند که مصرف بالاتر کافئین با کاهش خطر دیابت در مردان مرتبط بوده، اما اثری معکوس در زنان داشته و خطر ابتلا به این بیماری را در آنها افزایش داده است. پس اگر یک زن مستعد ابتلا به دیابت هستید شاید بهتر باشد به میزان مصرف کافئین خود بیشتر توجه کنید.

بیشتر بخوانید:  اعتیاد به کافئین!

بیماری قلبی

پژوهشی که در نشریه American Journal of Epidemiology منتشر شد، نشان داد که مصرف قهوه می تواند خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی را کاهش دهد. البته این مساله که فواید محافظتی برای قلب از کافئین یا ترکیبی دیگر در قهوه سرچشمه می گیرد، مشخص نشده بود.

خطر کلی مرگ

مطالعه ای که در نشریه American Journal of Epidemiology منتشر شد، نشان داد که مصرف قهوه خطر کلی مرگ را کاهش می دهد. این مطالعه نشان داد که بیشترین کاهش خطر مرگ و میر به هر دلیلی بین افرادی بوده است که روزانه چهار فنجان قهوه مصرف می کردند.

سرطان

بنابر مطالعه ای که در نشریه پزشکی Scientific Reports منتشر شد، مصرف قهوه ممکن است به طور قابل توجهی خطر سرطان را کاهش دهد. پژوهشگران در این مطالعه مصرف قهوه و وقوع سرطان را بررسی کردند. آنها دریافتند افرادی که روزانه قهوه می نوشیدند با کاهش خطر ابتلا به هفت نوع سرطان شامل دهان، گلو، کبد، روده بزرگ، ملانوما، پروستات و آندومتر مواجه بودند.

سرطان آندومتر

بنابر مطالعه ای که در نشریه پزشکی Nutrition and Cancer منتشر شد، خطر ابتلا به سرطان آندومتر برای زنانی که چهار فنجان قهوه در روز مصرف کرده بودند، 25 درصد کمتر بود.

سرطان پوست

بنابر مطالعه ای که در نشریه Topics in Current Chemistry منتشر شد، پژوهشگران دریافتند خطر رشد سرطان پوست در سوژه های حیوانی که با قهوه تغذیه شده بودند، نسبت به آنهایی که قهوه دریافت نمی کردند، 27 درصد کمتر بود.

نقش کافئین در تقویت سلامت

ویروس کرونا :

به طور کلی ویروس ها بر اساس اسید نوکلئیک به دو دسته ویروس های DNAدار و ویروس های RNA دار تقسیم می شوند. ویروس کرونا در این تقسیم بندی در دسته ویروس های RNA دار جای می گیرد. اسید نوکلئیک در ویروس ها یا از DNA و یا از RNA تشکیل شده است که به صورت تک رشته ای، دو رشته ای، خطی، حلقوی، قطعه قطعه، ممتد، سنس منفی و سنس مثبت و یا هر دو سنس دیده می شود. کوچکترین و بزرگترین ژنوم در بین DNA ویروس ها به ترتیب هپادنا ویریده و پاکس ویریده و در RNA ویروس ها پیکورنا و کرونا ویریده هستند.

تاثیر کافئین در ویروس کرونا

اولین مرحله در عفونت ویروس اتصال (attachment) است. که در طی آن ویروس با گیرنده های اختصاصی سطح سلول واکنش می دهد. پس از اتصال نفوذ اتفاق می افتد و ویروس وارد سلول می شود. که به سه صورت: نفوذ مستقیم و ادغام یا فیوژن صورت می گیرد. همزمان یا پس از ورود ویروس به درون سلول پوشش برداری انجام می شود. در مرحله پوشش برداری اسیدنوکلئیک ویروس از اجزای ساختمان خارجی ویریون به طور فیزیکی جدا می شوند.

در مرحله پوشش برداری عفونت زایی ویروس اولیه از بین می رود. ویروس ها تنها عوامل عفونی هستند که در چرخه تکثیرشان سلول میزبان باید متلاشی و ویروس رها شود. مطالعاتی انجام شده روی تاثیر کافئین بر ویروس های DNA و RNA نشان داده است که کافئین تا حدودی هر دو ویروس را مهار می کند. در تحقیقات مورایاما و همکاران (2008) مشخص شد که در حضور کافئین عملکرد ویروس تبخال به شدت کاهش پیدا می کند.

اگر چه هیچ یک از ویروس ها در حضور کافئین غیر فعال نمی شود. اما سرعت تکثیر ویروس ها تحت تاثیر قرار می گیرد. در صورت مشاهده ی علائم مشکوک به این بیماری حتما نکات ایمنی و پیشگیری از انتشار این بیماری را رعایت کرده و به سرعت به بیمارستان های مربوط به این بیماری مراجعه نمایید. جهت اطلاع از قیمت قهوه به فروشگاه پاسارگادتاباک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *