سونامی قیمت قهوه در ایران

سونامی قیمت قهوه در ایران

سونامی قیمت قهوه در ایران

سونامی قیمت قهوه در ایران :

قیمت قهوه در هفته های اخیر در ایران روندی افزایشی را تجربه کرده است . به گزارش اقتصاد ۲۴ تنها در طول یک ماه گذشته قهوه روبوستا به طور میانگین با افزایش ۱۰ درصدی قیمت مواجه شده است . در مهرماه سال جاری قیمت قهوه روبوستا در بازارها جهانی به رکورد تاریخی رسید و قیمت هر تن روبوستا به ۵ هزار و ۵۰۰ دلار رسید . دلیل عمده افزایش قیمت قهوه روبوستا این بود که در دو کشور ویتنام و برزیل به دلیل مسائل اقلیمی خشکسالی و افزایش گرمای هوا محصول کمتری برداشت شد و از آنجا که این دو کشور صادر کننده عمده قهوه سبز هستند در کنار افزایش تقاضای جهانی قیمت جهانی قهوه رکورد جهانی زد . تابستان سال ۲۰۲۴ افزایش قیمت جهانی قهوه آنچنان چشمگیر شد که تحلیلگران سی آنان و بلومبرگ این ایده را مطرح کردند که قهوه در حال تبدیل شدن به یک کالای لوکس است . در ایران هم با توجه به تصمیمات جدید در حوزه حذف ارز نیمایی نرخ واردات قهوه ناگهان افزایش پیدا کرد . گفته شده است ، تقاضای قهوه در ایران طی یک سال گذشته ۴۰ درصد افزایش یافته و این رقم در سال ۱۴۰۲ به ۷۵ درصد رسید .
سال ۱۴۰۲ حدود ۴۹ هزار تن دانه سبز قهوه وارد ایران شد ، در حالی که میزان واردات قهوه در سال ۱۳۹۷ نزدیک به هشت هزار تن بود و این یعنی ۵ سال واردات قهوه به ایران تا ۶ برابر افزایش یافت ، نیز تاثیر گذاشت . این روند افزایش مصرف و واردات و همچنین کاهش عرضه قهوه در سطح جهانی بر قیمت قهوه در ایران تاثیر گذاشته است .
حسام ربیعی ، رئيس انجمن قهوه ایران درباره وضعیت قیمت قهوه در اثر افزایش قیمت ارز گفته است : احتمالا در بهمن ماه نرخ گمرکی واردات قهوه که ۲۸ هزار تومان بود افزایش خواهد یافت و بر مبنای تالار مبادله ارزی خواهد شد . این اتفاق روی قیمت قهوه اثر خواهد گذاشت . بر اساس اظهارات رئيس انجمن قهوه ایران باید منتظر انفجار بزرگتر قیمت قهوه در میان ایرانیانی باشیم که منصور زندی نهاد از فعالان اقتصادی در حوزه قهوه به تجارت نیوز گفته است : « اگر گرانی قهوه مدیریت نشود و بازار به تعادل نرسد بسیاری از کافه ها به دلیل افزایش مداوم و پلکانی قیمتها مجبور به بالا بردن قیمت این محصول میشوند که این بر فروش کمتر آنها و در نهایت تعطیلی این گونه مشاغل تاثیرگذار است .

Kamran, [02/01/1404 02:11 ب.ظ] افزایش ۲ برابری قیمت قهوه در ایران !

قیمت قهوه در ماه‌های اخیر در بازار جهانی رشد ۱۰۳ درصدی را به ثبت رسانده است تا کام قهوه‌خور‌ها تلخ‌تر شود . اما آیا این موج گرانی به ایران هم می‌رسد ؟

قهوه ، نوشیدنی تلخی که در سال‌های اخیر طرفداران پر و پا قرصی در ایران هم پیدا کرده ، در ماه‌های اخیر روند فزاینده قیمتی را در بازار پیدا کرده است . عوامل متعددی در رشد نرخ این محصول در بازار جهانی نقش دارند که این عوامل زنجیره تأمین قهوه ، از مزرعه تا فنجان را تحت تأثیر قرار داده‌اند .

قهوه گران‌تر و کمیاب‌تر از همیشه

قهوه که بعد از نفت از پرمعامله‌ترین محصولات در جهان شناخته می‌شود ، در ماه‌های اخیر رشد ۱۰۳ درصدی قیمت را از خود بر جای گذاشته که این امر نگرانی زیادی را در بین طرفداران آن ایجاد کرده است .

این محصول کشاورزی در مناطق گرمسیری محدودی کشت می‌شود که ازجمله آن می‌توان به برزیل ، کلمبیا ، ویتنام و اتیوپی اشاره کرد . یکی از دلایل رشد قیمت قهوه ، شرایط اقلیمی ویتنام و برزیل است . خشکسالی شدید در ماه‌های اوت و سپتامبر و سپس بارندگی شدید در ماه اکثبر باعث شده تا تولید این محصول در این کشور‌ها کاهش یابد .

افزایش تقاضا و کاهش عرضه در برزیل و کلمبیا نیز از دیگر عوامل مهم جهش بیش از دو برابری قیمت قهوه به حساب می‌آیند .

بازار قهوه در تیررس ترامپ

علاوه بر تغییرات اقلیمی ، قوانین و تعرفه واردات قهوه در هر کشور بر افزایش قیمت این محصول در آن کشور تأثیر چشمگیری دارد . به طور مثال در آمریکا ، بعد از راه یافتن دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس جمهور آمریکا به کاخ سفید ، بحث اعمال تعرفه‌های وارداتی دوباره اوج گرفت .

بیشتر بخوانید:  قهوه لیبریکا جایگزین قهوه عربیکا !

ترامپ مدت‌هاست که بر کاهش کسری‌های تجاری ، مهار مهاجرت غیرقانونی و برخورد با قاچاق مواد مخدر تأکید دارد . به همین دلیل ، او با استناد به قانون اختیارات اقتصادی بین‌المللی در شرایط اضطراری ، اقدام به وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر تمامی کالا‌های وارداتی از کانادا و مکزیک کرده است .

از آنجایی که آمریکا بزرگ‌ترین وارد‌کننده و مصرف‌کننده قهوه در جهان است ، بخشی از قهوه مورد نیاز خود را از کشور‌های کانادا و مکزیک تأمین می‌کند . انجمن ملی قهوه آمریکا هم اعلام کرد که در صورت وضع این تعرفه‌ها ، قیمت قهوه تا سقف ۵۰ درصد در آمریکا افزایش می‌یابد .

با توجه به اینکه آمریکا نقش مهمی در بازار جهانی دارد ، بنابراین اعمال این تعرفه‌ها می‌تواند به صورت غیرمستقیم بر افزایش قیمت این محصول در کنار سایر موارد تأثیرگذار باشد .

رشد بیش از ۲ برابری قیمت قهوه در ایران
در ایران هم سیاست‌گذاری‌های انجام شده در زمینه ارز ، بر افزایش قیمت این محصول در بازار تأثیر گذاشته است . آنطور که چندی پیش حسام ربعی ، رئیس انجمن قهوه ایران به انتخاب گفته ، در گذشته واردات قهوه با ارز نیمایی انجام می‌شد ، اما حالا و با توجه به حذف ارز نیمایی ، نرخ ارز وارداتی قهوه به ۶۵ هزار تومان رسیده که این عدد متغیر است .

با توجه به اینکه احتمال افزایش نرخ گمرکی واردات قهوه وجود دارد و معاملات هم بر مبنای تالار ارزی انجام می‌شود ، قطعا این شرایط می‌تواند بر رشد نرخ قهوه در ایران نقش داشته باشد .

قهوه عربیکا و روبوستا رست‌شده دو نوع محبوب قهوه در جهان هستند . بررسی قیمت قهوه در فروشگاه‌های اینترنتی حاکی از آن است که در بهمن‌ماه سال ۱۴۰۲ ، هر کیلو قهوه عربیکا رست‌شده بسته به نوع و کیفیت محصول با قیمت ۳۵۰ هزار تا ۶۵۰ هزار تومان به فروش می‌رسید . همچنین قهوه رست‌شده روبوستا هم از ۳۲۰ هزار تومان شروع می‌شد و تا ۶۰۰ هزار تومان ادامه داشت .

اما حالا ، نرخ قهوه عربیکا رست‌شده بین ۱۲۵ تا ۱۴۶ درصد افزایش داشته و قیمت این نوع قهوه درحال حاضر بین ۷۹۰ هزار تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان متغیر است .

قیمت قهوه روبوستا رست‌شده هم با افزایش نرخ ۱۰۰ تا ۱۰۳ درصدی همراه بوده و در حال حاضر این نوع قهوه بین ۶۵۰ هزار تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قیمت‌گذاری شده است .

در بازار جهانی هم هر تن روبوستا سال گذشته با قیمت ۲۷۰۰ دلار به ازای هر تن به فروش می‌رسید . اما در حال حاضر با افزایش ۱۰۳ درصدی ، با نرخ ۵۵۰۰ دلار به ازای هر تن عرضه می‌شود .

تأثیرات اجتماعی و اقتصادی افزایش قیمت قهوه

افزایش قیمت قهوه نه تنها بر مصرف‌کنندگان ، بلکه بر کل زنجیره تأمین این محصول تأثیرگذار است . کافه‌داران و فروشندگان قهوه در ایران نیز با چالش‌های جدی مواجه شده‌اند . بسیاری از کافه‌ها مجبور شده‌اند قیمت‌های خود را افزایش دهند که این امر می‌تواند منجر به کاهش مشتریان و در نتیجه کاهش درآمد آن‌ها شود .

علاوه بر این ، افزایش قیمت قهوه می‌تواند بر فرهنگ مصرف قهوه در ایران نیز تأثیر بگذارد . با توجه به اینکه قهوه در سال‌های اخیر به عنوان یک نوشیدنی لوکس و محبوب در میان جوانان و قشر متوسط جامعه مطرح شده است ، افزایش قیمت آن ممکن است باعث کاهش مصرف و یا جایگزینی آن با نوشیدنی‌های دیگر شود .

راه‌حل‌های احتمالی

برای مقابله با این افزایش قیمت ، دولت‌ها و سیاست‌گذاران می‌توانند اقداماتی را در نظر بگیرند . از جمله این اقدامات می‌توان به کاهش تعرفه‌های وارداتی و ایجاد سیاست‌های ارزی پایدار اشاره کرد .

در نهایت ، قهوه یک کالای پرتقاضا در بازار محسوب می‌شود . از آنجایی که قیمت قهوه بیش از هر چیز به شرایط اقلیمی وابسته است ، حداقل کار این است که دولت‌ها برای واردات این کالا تعرفه‌های سنگین و سیاست‌گذاری‌های ارزی اشتباه وضع نکنند تا هم کسب‌وکار‌ها آسیب نبینند و هم تمام مردم بتوانند به راحتی به این محصول دسترسی داشته باشند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *