نوشیدن قهوه و تداخل دارویی !
مطالعات نشان میدهد که قهوه معده را تحریک میکند و و روند زمانی هضم غذا در سیستم گوارش را تغییر میدهد . از همین رو قهوه صبحگاهی ممکن است با دارویی که مصرف میکنید تداخل داشته باشد و سرعت جذب آن به خون را تغییر دهد . این بدان معنا است که نوشیدن قهوه همزمان با مصرف برخی داروها میتواند روی عملکرد داروها تاثیر بگذارد .
داروی تیروئید :
مصرف لووتیروکسین که برای درمان کمکاری تیروئید تجویز میشود ، همراه با هر نوع غذا یا نوشیدنیــ از جمله قهوهــ میتواند میزان جذب دارو به بدن را کاهش دهد .یک بررسی در سال ۲۰۲۰ نشان داد که کافئین میتواند میزان جذب این دارو را تا ۵۰ درصد کاهش دهد. توصیه میشود افرادی که داروی لووتیروکسین مصرف میکنند ، آن را «با معده خالی و همراه با آب» مصرف و ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بعد از آن قهوه بنوشند .
داروی سرماخوردگی یا آلرژی :
داروی دیابت :
داروی آلزایمر :
برخی داروهایی که برای کنترل علائم آلزایمر تجویز میشوند ، مهارکنندههای کولین استراز نام دارند و از تجزیه استیلکولینــ یک ماده شیمیایی که به فرایند شکلگیری حافظه و تفکر کمک میکندــ جلوگیری میکنند . با این حال ، مصرف این داروها همراه با قهوه باعث میشود سد خونیــمغزی تنگتر شود که این امر رساندن دارو به مغز را سختتر میکند و در نهایت ، باعث کاهش اثرگذاری دارو میشود . دونپزیل (Donepezil) و ریواستیگمین (Rivastigmine ) بهعنوان محتملترین داروها برای ایجاد این اثر منفی ذکر شدهاند. افرادی که این داروها را مصرف میکنند ، باید حداقل دو ساعت قبل یا چهار ساعت بعد از نوشیدن قهوه آنها را استفاده کنند . مصرف داروهای پوکی استخوان مانند ریزندرانات (risendronate) و ایبندرانات (ibandronate) همراه با قهوه میتواند خطر شکستگیها را افزایش دهد .پوکی استخوان به شرایطی اطلاق میشود که در آن استخوانها به مرور زمان ضعیف یا شکننده میشوند ، به طوری که حتی فشارهای جزئی مانند سرفه میتواند باعث شکستگی آنها شود . مشابه داروهای تیروئید ، مصرف این داروها همراه با قهوه هم میتواند از جذب صحیح آنها به بدن جلوگیری کند و باعث کاهش اثرگذاری دارو شود. توصیه میشود قهوه یا غذا حدود دو ساعت بعد از خوردن این داروها ، مصرف شوند .
داروی آسم :
داروی پوکی استخوان :
داروهای ضد افسردگی :
داروهای ضدروانپریشی :
داروی فشار خون :
دهها میلیون نفر در سراسر جهان به فشار خون بالا دچارند . فشار خون بالا خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته را افزایش میدهد . این بیماری شایع خاموش است و بهندرت علامتهایی را آشکار میکند . بسیاری از افراد از داروهای فشار خون مانند وراپامیل یا پروپرانولول استفاده میکنند که با پایین آوردن ضربان قلب تاثیر میگذارند . این بدان معنا است که قلب مجبور نیست برای پمپاژ خون به تمام سلولهای بدن ، سخت کار کند . با این حال ، نوشیدن قهوه همزمان با مصرف داروهای فشار خون مانند فلودیپین باعث کاهش جذب دارو در بدن میشود .
داروهای موسوم به بتا بلاکر یا مسدودکننده گیرنده آدرنرژیک بتا برای کاهش فشار خون و مسدود کردن اثر هورمون اپینفرین یا همان آدرنالین تجویز میشوند . این کار کمک میکند جریان خون بهبود یابد و ضربان قلب کاهش یابد . در واقع بتابلاکرها ضربان قلب را کاهش میدهند تا قلب مجبور نباشد زیاد کار کند . وقتی قهوه یا هر نوشیدنی حاوی کافئین مینوشید، ضربان قلب شما افزایش مییابد و در نهایت فشار خون شما بالا میرود . این یک تداخل دارویی مستقیم نیست ، اما بیشتر شبیه مقابله با تاثیر بتابلاکر است. بنابراین پیشنهاد میشود این داروها را دو ساعت قبل یا چهار ساعت بعد از نوشیدن قهوه یا نوشیدنیهای کافئیندار مصرف شوند .
ملاتونین :
اگر ملاتونین را همزمان با نوشیدن قهوه مصرف کنید ، باید بدانید که آنها اثر یکدیگر را خنثی میکنند .
داروهای رقیقکننده خون
وارفارین از قدیمیترین و محبوبترین داروهای رقیقکننده خون است ، با این حال ، مصرف آن با قهوه میتواند باعث خونریزی شدید شود . به گفته دکتر نگوــهمیلتون ، کافئین میتواند متابولیسم داروهای رقیقکنندههای خون را مهار کند و باعث شود مقدار بیشتری از دارو در بدن باقی بماند که این موضوع بسیار خطرناک است ، زیرا وجود مقدار زیاد دارو در بدن میتواند باعث شود حتی جراحتهای جزئی مانند بریدگی با لبه کاغذ هم به خونریزی بیش از حد منجر شود . برای وارفارین بهطور خاص ، توصیه میشود که قهوه حداقل ۶ تا ۸ ساعت پس از مصرف دارو نوشیده شود ، چون بین وارفارین و کافئین تداخل دارویی بسیار قابل توجهی وجود دارد .
او همچنین اشاره کرد که داروهای رقیقکننده خون جدیدتر مانند آپیکسابان ، با نام تجاری الیکوییس (Eliquis) ، به گونهای طراحی شدهاند که چنین مشکلاتی ایجاد نمیکنند .
بهترین زمان نوشیدن اولین فنجان قهوه در روز
نیکولا لادلامــرین، متخصص تغذیه:
🔹در مورد زمان نوشیدن آخرین فنجان قهوه در روز، مهم است بدانید که کافئین میتواند حدود پنج تا شش ساعت پس از مصرف همچنان بر بدن تاثیر بگذارد، به این معنا که اگر ساعت ۳ بعدازظهر قهوه بنوشید، ممکن است هنگام خواب همچنان بیدار و هوشیار باشید.
🔹قهوه در بعدازظهر همچنان میتواند موجب افزایش انرژی شود اما توصیه میشود از نوشیدن آن در ساعات پایانی روز خودداری کنید بهویژه اگر به کافئین حساسید. جایگزین کردن قهوه بدون کافئین پس از ناهار گزینه بهتری است اما افرادِ حساس به کافئین همچنان باید محتاط باشند.
بسیار مطلب بی نظیری بود
دوستانی که دارو میخورن باید خیلی مواظب این موضوع باشند
بسیار مطلب جالبی بود
ممنونم بخاطر مطالب سلامت محوری که درج می کنید
بسیار مطلب جذابی بود
درود بر ماسترو رحیمی عزیز پدر پیپ ایران